Home
Sitemap
E-mail
VEEL GESTELDE VRAGEN (FAQ’S)
Is Tai Chi de basis van Qigong?
Het is net andersom, in de Wushu-stijlen (de Chinese krijgskunsten), waar Taiji Quan (Tai Chi Chuan) ook onder valt, is Qigong altijd de basis voor de meest krachtige ontwikkeling in de betreffende vechtkunsten.
Terug naar boven

Wat is het verschill tussen uitwendige en inwendige training?
De uitwendige training is de training die men vaak onder de noemer Daoyin plaatst. Deze Qigongtraining wordt door het grootste deel van de Qigongbeoefenaren gevolgd. Hierbij maakt men bewegingen die meestal met een zo ontspannen mogelijk lichaam uitgevoerd worden onder begeleiding van vloeiende in- en uitademing geleid door de geest, waarbij men zich vaak concentreert op de baan of het pad in het lichaam waardoor de Qi moet stromen.

De uitwendige training of Wai Dan-training wordt ook eerst in de vechtkunsten beoefend, waarbij men energie zo krachtig mogelijk opwekt in de extremiteiten (armen en benen). Dan kan de energie stromen naar de romp en organen. Bij de Nei Dan-training is dit juist andersom. Hier leert men via de stille training van de 'Innerlijke krijgskunsten' energie op te wekken in de belangrijkste energiepoorten van de romp. Deze zijn gelegen op de Dumai en de Renmai, de twee belangrijkste energievaten in ons lichaam. In het Westen staan ze bekend onder de namen 'Gouverneursvat' en 'Conceptievat'. Ook in de Traditionele Chinese Geneeskunde worden deze twee energievaten beschouwd als de twee belangrijkste van de acht. Zij voorzien immers ook de twaalf primaire kanalen van energie als daar een onbalans ontstaat. Daarvoor moeten ze echter zelf wel beschikken over een krachtige Qi-doorstroming. Bij de inwendige training wordt de energie dus vooral eerst opgewekt in de romp en die kan dan, als het krachtig genoeg is, stromen en willekeurig gestuurd worden door de ledematen of naar elk ander punt van het lichaam.
Terug naar boven

Zijn er verschillende soorten van Qigongbeoefening?
Globaal kan je deze indeling maken: Qigong voor lichamelijke gezondheid en kracht, Qigong voor de vechtkunsten, Medische Qigong Therapie, Ling Kong Jing en Spirituele Qigong. Uiteindelijk komt het weer hier op neer: inwendige en uitwendige Qigong. De Spirituele Qigong is de hoogste vorm van Qigong en het is met de training van Ling Kong Jing het moeilijkste om te beoefenen. Bij een ver gevorderde ontwikkeling kunnen zich paranormale vermogens aan de dag leggen. Als je geestelijk echter nog niet voor deze vormen van Qigong geschikt bent, zal het je niet lukken om de dagelijkse discipline of de wil, die nodig is om deze training vol te houden, op te kunnen brengen.
Terug naar boven

Welke soort Qigong kan ik het beste beoefenen voor mijn gezondheid?
Alle Qigongstijlen verbeteren je gezondheid en hebben een positief effect op het immuunsysteem. Ze vallen grotendeels onder de Daoyin-training. Wil je echter meer dan alleen een verbetering in je lichamelijke kracht en energiesystemen dan zou je ook de inwendige training van Qigong moeten beoefenen.
Terug naar boven

Kan iedereen de 'innerlijke training' van Qigong beoefenen?
Helaas is het gebleken dat niet iedereen de 'innerllijke training' met succes kan beoefenen. Het is naast de benodigde kennis vooral de wil of het verlangen van de persoon en het geduld en vertrouwen in eigen kracht, die bepalend is voor een succesvolle beoefening van deze krachtige basis in de ontwikkeling naar de hogere vormen van Qigong. De persoonlijke Qigong-ontwikkeling uit de 'innerlijke training' zal uiteindelijk vele malen krachtiger blijken te zijn dan het voordeel dat men kan behalen uit het beoefenen van slechts 'uitwendige Qigong'. Maar niet iedereen wil of kan de discipline voor deze training opbrengen, want het is vooral ook een training van de geest die ook je concentratievermogen verbetert en je leert de ademhaling en Qi te beheersen en daarmee je lichaam.
Terug naar boven

Zit er verschil in je ontwikkeling tussen beoefening van de innerlijke en uitwendige Qigong?
Bij beoefening van de uitwendige training komen mensen vaak aan een grens waar ze niet meer verder kunnen groeien. Bij de beoefening van de innerlijke training heb je geen grenzen en kan je door de spirituele Qigong-technieken blijven groeien. Op een hoog ontwikkeld niveau gaat dat gepaard met de ontwikkeling van paranormale vermogens.
Terug naar boven

Hoe lang duurt het voordat ik zelf energie kan voelen en door het lichaam kan sturen?
Dat verschilt van persoon tot persoon en is van vele factoren afhankelijk. De meeste mensen bleken wel na het dagelijks beoefenen van bijvoorbeeld de Qigong-oefening 'Het tillen van de hemel' binnen één week energie als tintelingen door hun handen en vingers te kunnen voelen. Sommige mensen voelen het al bij de eerste keer dat ze de oefening uitvoeren.
Terug naar boven

Bedoelen ze met de Microcosmische Omloop ook de Kleine Hemelse Omloop?
Inderdaad. Als je de energie duidelijk voelbaar in het lichaam door de twee belangrijkste vaten langs en door alle energiepoorten kunt circuleren dan heb je de Microcosmische Omloop geopend. Dan is het alleen nog zaak om deze zo krachtig te ontwikkelen dat je de energie niet alleen als tintelingen en warmte gewaarwordt, maar als een warme vloeiende luchtstroom door de Dumai en Renmai voelt stromen. Als deze belangrijke basis gelegd is, kan je jezelf wijden aan het openen van de andere energievaten van de Grote Hemelse Omloop.
Terug naar boven

Is het beoefenen van Qigong ook goed voor mijn Reiki-ontwikkeling?
De basis waar Reiki mee werkt, is hetzelfde als in Qigong. Toen de Chinese Boeddhistische monniken naar Japan gingen, onderwezen ze bijvoorbeeld Chen (meditatie) waaruit het Zen Boeddhisme ontstond. De Qi waar ze mee werkten werd in Japan Ki genoemd. De technieken voor je energetische ontwikkeling verschillen wel. Zelf hebben vele Reiki-masters de basis-Qigong workshops gevolgd om krachtiger healers te worden.
Terug naar boven

Ik heb gehoord dat healers door hun genezingspraktijken ook ziek kunnen worden, is dat waar?
Inderdaad, als een energetisch genezer niet krachtig genoeg geaard is, kan dat gebeuren. Op de healingdagen van de Stichting Qigong Cirkel zijn vele tientallen energetische genezers, waaronder spirituele healers en Reiki-masters, door Qigong-healing weer van hun aandoeningen, die ze hebben opgelopen door het behandelen van patiënten, genezen.
Terug naar boven

Zijn er gevaren verbonden aan de energetische training van Qigong?
Het hangt er vanaf wat en hoe je het beoefent. De meeste mensen beoefenen de uitwendige Qigong, zoals de Daoyin-training. Dit kan iedereen normaal gesproken veilig beoefenen. Het is zelfs goed voor je gezondheid, omdat het je meer energie geeft en je bloedcirculatie stimuleert. Als je echter de innerlijke training via meditatietechnieken gaat beoefenen, bijvoorbeeld het openen van de energiepoorten op de twee belangrijkste energievaten (Dumai en Renmai), moet je op de hoogte zijn van de gevaren die opgewekte energie kan opleveren als het bij de stroming op bepaalde energiepoorten geblokkeerd raakt. De kennis om dit te voorkomen, is daarom heel belangrijk, anders kan je in de problemen komen. De kennis omtrent de mechanismen van lichaam, geest en de werking van energie bij de beoefening van de 'Innerlijke krijgskunsten' is essentieel voor een veilige en krachtige ontwikkeling. Deze kennis kan je het beste van een Qigongmeester leren die buiten de Dumai en Renmai zelf ook nog de zes overige energievaten geopend heeft. Hij kan de Qi daarom ook moeiteloos door de twaalf primaire kanalen circuleren. Zo'n Qigongmeester heeft dan ook ervaring in het werken met Fa Qi (Qi-emissie of uitgaande Qi) in Qigonghealing en zal door het behandelen van vele zieke personen zelf niet ziek worden, noch uitgeput raken. Je hebt dan ook de zekerheid dat hij je kan helpen als je bij de inwendige training van Qigong in de problemen geraakt.
Terug naar boven

Als ik de oefening 'Lifting the sky' uitvoer, voel ik in de avonduren meer energie en warmte dan wanneer ik de oefening 's morgens doe. Waarom is dat zo?
Inderdaad, de meeste beginners ervaren de opkomende Yang-energie tijdens Qigongbeoefening in de avonduren als een sterkere kracht dan in de morgen na zes uur wanneer de Yang-energie aan het afnemen is. Als je echter 's morgens na het ontwaken je Qigongoefeningen uitvoert, dan heb je er wel de hele dag profijt van. Vaak voelen mensen zich na een lange werkdag dan helemaal niet zo vermoeid als gewoonlijk het geval is wanneer men de oefeningen 's morgens niet uitvoert. Als je na regelmatige training voelt dat je steeds gevoeliger wordt voor de energie in handen, benen en romp (tintelingen en warmte) wil je de oefeningen vaker op een dag beoefenen. Zolang je je er goed bij voelt, kan het geen kwaad en zal je lichamelijk krachtiger en gezonder worden. Als je bij beoefening laat in de avond moeite krijgt met inslapen, omdat je dan teveel energie hebt gekregen en te helder van geest bent, dan kan je de oefeningen beter wat vroeger op de avond uitvoeren.
Terug naar boven

Hoe weet ik dat de leraar die ik zoek ook echt een Qigongmeester is en hij zich inderdaad Sifu in Qigong mag noemen?
Deze vraag wordt heel vaak gesteld. Vraag beleefd aan die leraar of hij energie kan tappen uit de kosmos en deze energie ook zo beheerst dat hij dit krachtig naar elk deel van zijn lichaam kan sturen, zoals zijn buik, handen en voeten. Hij zal dit dan ook kunnen tonen in bijvoorbeeld zijn handen. Als hij echt krachtig genoeg is en het recht heeft zich Qigongmeester te noemen, kan hij dit met Fa Qi of uitgaande Qi (de kracht die in Qigong-training ook wel 'Empty Force' wordt genoemd) ook bij jou zichtbaar maken in bijvoorbeeld je handen. Wat tegenwoordig het meest in Qigong wordt beoefend, is de uitwendige training van Qigong. Wat voornamelijk bestaat uit gymnastiekoefeningen of Tai Chi Chuan (Taiji Quan) zonder de basis van echte Qigong. Het verwordt dan meer tot een dans dan de kunst van het cultiveren van Qi. Zelfs mensen die het op die manier tientallen jaren beoefenen, hebben er als enig nut uit kunnen halen dat ze als in een vloeiende dans sierlijke bewegingen kunnen demonstreren die ook hun bloedcirculatie bevordert. Het is dus wel enigszins bevorderlijk voor hun gezondheid. Wanneer ze zich echter zouden wijden aan de 'innerlijke training' van Qigong die de kracht m.b.t. de mechanismen tussen geest, energie en lichaam ontwikkelt, dan zullen ze merken dat de voordelen voor gezondheid, lichamelijke kracht en spirituele groei vele malen die van slechts de 'uitwendige training' van Qigong overtreffen.
Terug naar boven

Kan een Qigongmeester ook met energie genezen?
Elke ware Qigongmeester beheerst de kracht van Fa Qi (Qi-emissie). Hij zal dus inderdaad krachtige Qi kunnen genereren en heel energiegevoelig zijn. Daarom kan hij ook de verschillende energievelden van de mensen scannen en manipuleren. Hij zal voornamelijk het eerste Wei Qi-veld dat rechtstreeks het lichaam beïnvloedt, op enige afstand van het lichaam 'scannen' en manipuleren om eventuele aandoeningen te genezen. De meest krachtige Qigongmeesters zijn vaak ook ervaren Qigonghealers die het tweede en derde Wei Qi-veld van patiënten kunnen bewerken en ook op grote afstand het Qi-veld van mensen kunnen beïnvloeden om heling plaats te doen vinden.
Terug naar boven

De stichting
Publicaties
Qigong
Qigonghealing
Natuur-    
geneeskunde
Trainingen
Workshops
Silat Barongsai
Tenaga Dalam
Donateurs
Contact
Links